Plataforma Educativa
Treballa amb nosaltres
Novetats - Premis d'Acció Social Mercè Bañeras i Maria Figueras

(Entrevista) Anna Maria Martín, cap de producció de Multisignes

“Compensa veure el resultat final i la part pedagògica directa i indirecta que s’arriba a produir”

 Multisignes va ser premiada en la categoria d’emprenedoria social en la passada edició dels premis d’Acció Social que organitza Fundació Plataforma Educativa


L’Anna Maria Martín és la cap de producció de Multisignes, iniciativa premiada a la passada edició dels Premis d’Acció Social Maria Figueras i Mercè Bañeras que organitza Fundació Plataforma Educativa. Els premis, com sabeu, celebren i premien projectes d’acció social que destaquen pel seu caràcter innovador i emprenedor del territori català, així com persones meritòries del guardó de corresponsabilitat ciutadana per la seva trajectòria d’implicació professional en el nostre sector. Des de la Fundació ens interessem per la trajectòria dels premiats de cada edició i ens agrada poder-vos explicar de la salut dels projectes i dels seus protagonistes.

L’Anna Maria és nascuda a Vic, va estudiar Ciències exactes, interpretació en llengua de signes per a persones sordes i guia-interpretació per a persones sordcegues, Ciències de l’educació i també Diplomada en postgrau en expert en interpretació en llengua de signes. A partir d’aquí ha tingut una trajectòria treballant en el món de l’educació en diferents vessants, en totes les edats i a professionals de diferents àmbits. Ho ha fet a través del Treball directe amb infants amb discapacitat sensorial i intel·lectual des de fa 25 anys. Anys en què també ha gestionat diversos projectes educatius i culturals. Fins que l’any 2008 va fundar l’empresa MultiSignes, juntament amb en David Riera, per treballar l’accessibilitat audiovisual i poder fusionar projectes audiovisuals i l’accessibilitat per TV, Museus, Ajuntaments, etc.

Li demanem una foto seva per il·lustrar aquesta entrevista i ens diu que no té massa sentit: que ens en servirà una de l’equip de Multisignes, perquè és el treball conjunt que fa possible, dia a dia, tirar endavant la seva activitat. I és que Multisignes ofereixen serveis integrals de producció audiovisual en diversos formats (realització en directe, gravació i postproducció d’esdeveniments). També elaboren programes de televisió de gran format i fan accessible qualsevol tipus d’audiovisual realitzat i pàgines web incorporant-hi llengua de signes, subtitulació per a sords i audiodescripció per a persones cegues.


 

Quin és el valor que penses que aporta la vostra feina, a banda de l’indiscutible valor de l’accessibilitat als continguts?

Poder compartir el món de l’educació de diferents àmbits i el món empresarial permet poder fusionar projectes, poder conèixer una diversitat de perfils molt importants. Tots aporten riquesa, tots. Crec que és molt interessant sortir de les zones de confort i poder fer treballar àrees diferents que a priori no tenen molta relació i que al final es pot comprovar que l’intercanvi aporta riquesa per tothom.

 

 

És el cas del projecte d’en Cliu a Girona?

Exacte. En el projecte d’en Cliu a Girona (contes il·lustrats adaptats per a infants amb discapacitat sensorial)  hi ha implicades les escoles que han volgut participar-hi a nivell de creació de contes; professionals de patrimoni històric i cultural de museus; Ajuntament; també alumnes d’integració social de l’institut Vallvera de Salt, per poder fer adaptacions dels contes, dibuixant del conte; i, finalment, professionals del món audiovisual.

 

 

Tota una tasca de coordinació de diferents agents que no deu ser pas senzill, oi?

No, però compensa en veure el resultat final i la part pedagògica directe i indirecte que s’arriba a produir.

 

 

Vam saber de vosaltres enguany per una campanya de crowfunding dedicada al documental 5+2=7, dedicat a la sordceguesa. En quin punt està, el projecte?

Actualment ja estem a les últimes gravacions i a l’edició del documental 5+2=7, el mes de juliol es farà la preestrena. Així mateix, al desembre, coincidint amb el dia internacional de la discapacitat, es farà l’estrena oficial.

 

5-2=7 és un documental que té com a objectiu fer difusió de la sordceguesa, una discapacitat sensorial desconeguda per la majoria de gent, encara que, només a Catalunya, afecta més de 3.000 persones.

 

 

Com ha estat l’últim any de projecte de pel qual vau ser premiats, alguna novetat? N’esteu contents del seu desplegament?

Després de contactar amb tots els centres educatius de Girona, van ser tres (Ceip Migdia, Escola del Bosc de la Pabordia i CEIP Santa Eugènia) que amb l’alumnat de 5è van presentar diferents contes. El jurat va escollir els cinc millors dels punts escollits i ara ja estem a la fase del dibuixant i adaptació a lectura fàcil, pictogrames, llengua de signes, subtitulació i locució. Quan ja estigui tot enllestit, a impremta! Ens fa il·lusió poder-lo presentar amb vosaltres el 23 d’abril!

Posteriorment s’està organitzant una festa amb diferents museus de implicats de la ciutat i poder dedicar-la als nens i nenes participants, els que han guanyat i tots els pares i mares que vulguin i professionals. Per tant: tothom hi serà benvingut!