Plataforma Educativa
Treballa amb nosaltres
General

Fundació Utopia BsF i Fundació Plataforma Educativa a la Jornada Anual de la Coordinadora d’ONG Solidàries

Les múltiples formes i llenguatges del racisme han estat l’eix central del treball de les entitats solidàries a la Jornada Anual de la Coordinadora d’ONG Solidàries, celebrada al centre cívic Palau de Girona. La Coordinadona d’ONG’s Solidàries ens fa arribar aquest text de la trobada on vam ser-hi presents amb a través de representants de Fundació Utopia-BSf i Fundació Plataforma Educativa


El racisme genera ciutadans de primera i de segona

Les múltiples formes i llenguatges del racisme han estat l’eix central del treball de les entitats solidàries a la Jornada Anual de la Coordinadora d’ONG Solidàries, celebrada aquest dissabte al centre cívic Palau de Girona. Mostafà Shaimi, investigador de la UdG i formador en dinamització comunitària, va ser l’encarregat d’obrir la jornada amb una ponència per definir el racisme avui a Catalunya.

«Les persones migrades viuen en una suspensió de drets permanent», va apuntar Shaimi per referir-se a una de les característiques del racisme: traçar una línia divisòria que separa la ciutadania entre aquells que tenen drets i aquells altres a qui, tot i tenir-los, se’ls hi suspenen. Aquesta situació és molt clara amb la negació del dret a vot per a moltes persones d’origen migrat, com és el cas del mateix ponent que tot i viure des de fa 24 anys a Catalunya, encara no pot escollir els seus representants polítics a l’Ajuntament del seu municipi.

Per a Shaimi, el racisme trenca amb dos valors fonamentals per a qualsevol persona: la llibertat i la igualtat i per tant, fa que el migrant visqui en un estat d’excepció constant, amb els mateixos deures però amb alguns drets suspesos. I va posar d’exemple el cas de la Llei d’Estrangeria, una llei racista, segons Shaimi, perquè s’aplica amb arbitrarietat i vulnera clarament el dret a la igualtat recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans. Shaimi també va assenyalar els CIE’s com una eina racista, en tant que s’hi tanquen persones per una falta administrativa com és el fet de no tenir papers.

L’investigador va alertar que el racisme fa que no hi hagi un projecte comú a tota la ciutadania, malgrat que aquesta comparteix espai (carrers, places, botigues, etc.) i temps, i va remarcar la importància que es garanteixi i respecti el dret a la diferència, a pesar del discurs més políticament correcte de la interculturalitat i la cohesió.
La segona part de la jornada va ser un taller antirumors a càrrec de Lluís Puigdemont de la Fundació SER.GI, que va fer reflexionar les entitats sobre actituds, arguments i estratègies per desmuntar rumors negatius sobre les persones d’origen immigrant.

Precisament, la Fundació SER.GI va ser l’entitat amfitriona que va acollir la trentena de representants de les entitats solidàries d’arreu de les comarques gironines.
Comarques gironines, 28 de maig de 2018