Plataforma Educativa
Treballa amb nosaltres
Fundació Astres - Internacionalització - Novetats

La Fundació Astres coordinarà el projecte SMARTS

Astres SMARTS

Quin suport es pot oferir a les persones amb discapacitat intel·lectual (PDID) i a les persones amb afeccions de salut mental (PSM) respecte la sexualitat? Quines eines podem donar a aquestes persones, com als professionals, familiars i entitats que els ho donen suport per portar-ho a la pràctica? Com defensem el dret a la sexualitat plena i de qualitat de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental des dels serveis que gestiona la Fundació Astres?

Astres SMARTS

Aquests són algun dels interrogants que el projecte SMARTS (Supporting Me About Rights to Sexuality), vol donar resposta un cop finalitzat aquest projecte finançat per la Unió Europea i del qual la Fundació Astres hi participa activament amb el rol de coordinació.

L’entitat ha estat inclosa en el projecte Erasmus + SMARTS juntament amb 5 organitzacions amb experiència complementària dels països següents: Portugal (Associacao per a recuperació de cidadaos inadaptats da lousa (ARCIL), Grècia (Theotokos) Foundation), Bèlgica (Associació Europea de Proveïdors de Serveis per a persones amb discapacitat-EASPD) i el Regne Unit (Social Care Training ltd). SMARTS té una durada prevista de 36 mesos i una subvenció de 164,925 euros.

Les persones amb discapacitat intel·lectual (PDID) i les persones amb afeccions de salut mental (PSM) com qualsevol altre ésser humà, tenen desitjos sexuals, necessiten relacions afectives i llibertat per expressar la seva sexualitat. En aquest sentit, la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (UNCRPD), ratificada per la Unió Europea, estableix que les Persones amb Discapacitat tenen els mateixos drets humans que tothom en tots els àmbits de la vida. Aquests drets inclouen drets relacionats amb la sexualitat. Tanmateix, normalment, les persones amb discapacitat intel·lectual i afeccions de salut mental no tenen una educació i suport sexual integrals per ajudar-les en la seva vida sexual.

Aquest context canvia lentament. Els responsables polítics i els grups d’interès clau són cada vegada més conscients de la importància d’abordar la sexualitat de PDID i PSM com a dret inherent. Tanmateix, malgrat que s’ha produït un munt d’excel·lent material educatiu per conscienciar i formar-se en matèria de sexualitat, sembla haver tingut un impacte baix fins ara.

El projecte SMARTS pretén passar de la teoria a la pràctica des de dues perspectives:

1) Promocionant la presa de decisions amb suport actiu en contextos de la vida real en el camp de la sexualitat i,

2) promovent la implementació de polítiques i procediments específics de les organitzacios de serveis de suport per abordar millor els problemes de sexualitat.

Els objectius específics del projecte són:

  1. Identificar millor les necessitats de suport de PDID i PSM en el camp de la sexualitat.
  2. Desenvolupar habilitats de PDID i PSM i de les persones proveïdores d’atenció per prendre decisions recolzades en el camp de la sexualitat
  3. Capacitar les persones proveïdores d’atenció per implementar suport pràctic en el camp de la sexualitat.
  4. Crear recursos fàcils d’utilitzar perquè PDID i PSM abordin millor els seus drets en matèria de sexualitat.
  5. Sensibilitzar sobre la necessitat i els mitjans disponibles per abordar suport actiu en el camp de la sexualitat per PDID i PSM
  6. Promoure a nivell local i europeu la importància d’abordar el suport sexual a PDID i PSM

Els impactes esperats a llarg termini del projecte són una major obertura general i una actitud positiva per abordar el tema (encara sovint sensible) de la sexualitat de PDID i PSM tant per les persones ateses com per part de professionals i familiars.