Plataforma Educativa
Treballa amb nosaltres
General

L’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre posa al mapa una trentena de projectes d’economia social del territori

Algunes d’aquestes iniciatives s’han incorporat al mapa Pam a Pam que recull propostes d’economia solidària d’arreu del país

Des de l’Ateneu Cooperatiu de Terres de l’Ebre ens fan arribar aquest contingut que volem compartir amb tots vosaltres pel valor de la seva tasca d’ enfortir una economia al servei de les persones.

Existeix una economia al servei de les persones que s’escapa de la lògica capitalista i que implica des del productor o prestador de serveis fins al consumidor final que aposta per un  consum responsable i en concordança amb els seus valors. Per donar visibilitat a aquesta
economia social i solidària i crear xarxa entre tots els agents implicats, l’any 2013 l’ONG SETEM va posar en marxa el mapa Pam a Pam.

Més que un mapa, Pam a Pam, és una eina col·laborativa i en construcció permanent, on els usuaris poden buscar iniciatives
d’alimentació, habitatge, serveis o energia, entre altres; on els impulsors d’aqueste  iniciatives poden demanar ser inclosos, i on hi ha una comunitat oberta que s’encarrega de detectar aquests projectes i proposar la seua inclusió al mapa.

Precisament, aquesta última ha sigut i continua sent una de les tasques de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre: la prospecció sobre el terreny de diferents projectes iiniciatives que compleixen una sèrie de requisits i que per tant poden entrar a formar part d’aquest projecte que permet avançar cap a una veritable transformació social. Així l’Ateneu ha creat el seu propi mapa a escala Terres de l’Ebre, on actualment hi consten una trentena de projectes entre els quals hi ha cooperatives, associacions, entitats o petites empreses de diferents àmbits. Per elaborar aquest mapa s’han fet entrevistes als  seus responsables i s’ha observat de prop el seu funcionament.

Diversos d’aquests projectes s’han inclòs també al mapa Pam a Pam, aquells que treballen seguint criteris de sostenibilitat, democràcia interna, cohesió social, igualtat o  arrelament territorial i proximitat. “Si donem visibilitat a aquest projectes és possible que apareguin altres iniciatives que desconeixem i que s’hi poden acabar sumant”, apunten Marc Poy i Jaume Castellà, tècnic i representant de l’Ateneu Cooperatiu ebrenc.

Es pot col·laborar amb el mapa com usuari, buscant aquelles iniciatives d’alimentació, habitatge, serveis, energia… que compleixin criteris de consum responsable. Com a part activa detectant i entrevistant els punts que apareixen en el mapa. I com a projecte concret,
apareixent al mapa, de forma articulada amb d’altres experiències d’economia solidària.

Entre els projectes inclosos al mapa n’hi ha de tot tipus, des de grups de consum com LaVianda a Roquetes, fins a petites empreses agràries com La Calafa que produeix i comercialitza alvocats i cítrics ecològics a Alcanar, passant per iniciatives d’educació alternativa com l’Espai Tataküa; de gestió cultural com ARTRA; o mitjans de comunicació com Surtdecasa.cat. “En aquests moments estem treballant per convertir-nos en cooperativa amb l’acompanyament de l’Ateneu, ens ha donat visibilitat. Per a nosaltres l’Ateneu és una mena de centre neuràlgic que ens ajuda a fer xarxa des de les Terres de l’Ebre”, ha exposat Eva Campomar de l’Espai Tataküa, el primer bosc escola de la demarcació de Tarragona.