Eixos d’Identitat: “Consells Pràctics per a una vida més sostenible”

Plataforma Educativa ha aprovat i fet públic el nou Eixos d’Identitat. És el número 15 i fa referència als “Consells Pràctics per a una vida més sostenible”.

Des del Departament de Qualitat, SSL i RSC i amb el suport del Departament de Comunicació s’ha elaborat aquest nou EIX d’Identitat, un dels molts materials que estem elaborant per a treballar de manera alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 i amb una acció directa cap a les nostres 9R i el nostre segell propi ambiental 9R.

Suma’t a les nostres 9R i vetlla per un servei més sostenible ambiental i socialment.

El podeu trobar al web en aquest enllaç: https://www.plataformaeducativa.org/portal/eixos-identitat/

,

Nou web de la Fundació Infància i Família

La Fundació Infància i Família es troba d’enhorabona. Aquest mes de desembre l’entitat ha llançat el seu propi web, on es compartiran notícies i informació d’interés. Una nova eina més funcional i accessible per seguir oferint serveis a famílies, promovent l’acolliment, la igualtat i els drets de les dones i el treball comunitari.

Entra-hi i coneix la fundació a fons: www.infanciaifamilia.org

,

Mamadou Coulibally, jove atès per l’SPAE, protagonista d’una jornada organitzada per UNICEF

Mamadou Coulibally, jove atès pel Servei de Promoció de l’Autonomia i Emancipació, que forma part de la Fundació Resilis, va ser protagonista el passat mes de desembre a la jornada Nois i noies migrants no acompanyats prenen la paraula.

Un acte organitzat per UNICEF, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, on el jove va tenir l’oportunitat d’explicar la seva experiència en els centres de protecció, l’acollida que va rebre al país, les seves pors i també les seves esperances futures. Cal recordar que el Mamadou va arribar a Catalunya quan encara era menor d’edat.

El fil conductor de l’acte van ser els fragments de Cròniques d’acollida, un curt documental produït per UNICEF i realitzat per La Kaseta, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació.

Podeu trobar més informació de la jornada aquí.

, ,

La Fundació Utopia participa en la Fira d’entitats socials de l’Estació Espai Jove

El dimarts 21 de desembre, la Fundació Utopia i Resilis va participar en una Fira d’entitats socials, organitzada a l’Estació Espai Jove.

Es va organitzar una sessió informativa dirigida a estudiants de cicle formatiu d’integració social de l’institut Montilivi, on es va detallar la feina que es fa a l’entitat i els principals objectius. La sessió va tenir molt bona acollida per part dels i les estudiants, i alguns van decidir inscriure’s al servei de voluntariat. 

,

Taula d’experts “L’avantatge competitiu en la incorporació de persones neurodivergents a l’entorn digital”

El pròxim dijous, 27 de gener, de 9.30 a 11.30h se celebrarà una taula d’experts via streaming a través de la plataforma zoom sobre el projecte “Creació de Talent digital dins de la Neurodiversitat”, en el qual la Fundació Gentis participa i que està impulsat per Clúster digital. També hi col·labora Esade Creapolis i Specialisterne i compte amb la participació de l’empresa software Acceleralia.

L’esdeveniment estarà centrat en “L’avantatge competitiu en la incorporació de persones neurodivergents a l’entorn digital”. Per inscriure’s al taller s’ha d’emplenar el següent formulari: https://acceleralia.com/talent_digital_neurodivergencia/

El programa té l’objectiu de donar a conèixer el valor que poden aportar persones amb “neurodivergència” (autisme, asperger,…) en tasques relacionades amb el món digital, així com desenvolupar els mecanismes necessaris per incorporar-los de forma efectiva a les respectives organitzacions tot aportant-hi un plus de competitivitat.

Domus Ludens: Jugar, jugar i jugar…

Durant els propers vuit mesos, tots els nois i noies participants jugaran de forma periòdica sota la guia i dinamització d’agents lúdics del Domus Ludens. Per saber si els jocs setmanals afecten al seu benestar, el personal investigador de la Universitat de Girona realitzarà enquestes periòdiques a totes les persones participants (tant professionals com nois i noies) i les seves experiències.

El projecte Domus Ludens serà objecte d’un procés de recerca continu i s’avaluaran exhaustivament les dades dels tres països europeus que hi participen. L’entitat està entusiasmada amb la feina feta fins ara i espera que els propers mesos estiguin plens de diversió, jocs emocionants i informació interessant.

Més informació sobre el projecte aquí. 

Premis nadalencs “Retrobem el Nadal”

Ja s’ha fet públic el veredicte dels premis nadalencs “Retrobem el Nadal” després de l’acte d’entrega de premis online que es va fer el passat dijous. Les obres guanyadores ja es poden consultar al web de Plataforma Educativa: http://artistes.plataformaeducativa.org

Enguany s’hi han presentat un centenar d’obres de diferents estils, en tres categories: menors 18 anys, majors de 18 i col·lectiva. Les obres premiades s’han escollit a través de vot popular entre les persones treballadores i usuàries de les entitats del grup Plataforma Educativa.

Enhorabona a totes les persones que hi heu participat!

, ,

La FICE ha estat escollida per desenvolupar un projecte de promoció de l’Acolliment Especialitzat

El Ministerio de Derechos Sociales ha atorgat una subvenció (en el marc del fons de recuperació Next Generation) a la Federació Internacional de Comunitats Educatives (FICE) per tal que porti a terme un projecte de promoció de l’acolliment especialitat a les comunitats autònomes de Catalunya, País Basc, Navarra i Madrid.

La FICE ha acordat que la Fundació Resilis (sòcia de FICE) conjuntament amb Fundació Infància i Família, l’executin a Catalunya.

L’objectiu és aconseguir que persones amb formació específica de l’àmbit social exerceixin la seva professió acollint un infant. El projecte consta de diferents fases. S’iniciarà a partir del gener 2022 amb la creació d’un grup de treball que formularà una proposta de model. Es preveu que a partir del juny 2022 es pugui iniciar la campanya de captació d’acolliments especialitzats. Us anirem compartint les novetats sobre aquest projecte.

,

Pensem Desembre 2021: Desocialització, per Santi Roura

Santi Roura Teixidor. Habilitat com Educador Social amb un post grau en direcció de centres residencials. És director de diferents centres de la Fundació Resilis: CRAE Sant Daniel, CRAE Segre, CRAE Salt i CRAE Les Llúdrigues.

DESOCIALITZACIÓ

Les persones, en un entorn normalitzat, ens relacionem socialment al llarg de tota la nostra existència. És a partir de les interaccions amb les altres persones que fomentem el creixent personal i de grup; és quan s’esdevenen els grups socials.

Tot i que les relacions socials es donen en tot moment, en la pre adolescència i adolescència és quan prenen rellevància. Es donen els primers grups sense les figures adultes de referència, el primer sentiment de pertinença a un col·lectiu, la sensació de complicitat estreta, etc.

La socialització és un dels elements que defineixen la personalitat, l’encaix en l’estructura social i com interactuem en les diferents xarxes que es van creant. La interacció amb els i les altres de manera activa crea sinèrgies en tots sentits i l’acció recíproca configura el comportament social.
Després d’aquests últims temps de pandèmia, de confinaments, de trencament de relacions de la manera que les coneixíem, potser caldria preguntar-nos si els i les joves que acompanyem en els nostres serveis han quedat orfes i órfenes d’una part de la socialització. Si aquest període de nul·la o poca interacció amb les altres persones ha deixat seqüeles.

La infància i joventut que atenem, en molts casos, mostren mancances en les relacions socials. Les situacions que han patit els i les impedeix de manera normal interactuar amb la resta de persones. Alguns i algunes no mostren capacitats per formar part d’un grup, d’altres exprimeixen les relacions sense pensar com afecta a la resta i a ells i elles mateixes, altres s’impliquen amb la primera relació que troben sense valorar si és el que volen o necessiten…

Durant tot el període que hem hagut d’assumir les restriccions derivades de la COVID-19, per les mesures imposades, les nostres noies i nois han canviat la interacció amb els i les altres a través de l’escola, processos formatius i laborals, lleure, activitats extraescolars, amistats i altres, per relacions comunitàries. És a dir es relacionaven amb el grup de joves i professionals del lloc on viuen, totes les altres varen desaparèixer. Per tant han canviat les relacions socials per les relacions comunals on els i les professionals marquem d’una manera clara les normes i els límits per molt que ells i elles formin part de la governança.

Hem guanyat com a comunitat (grup de persones que viuen en interacció en un lloc comú), però la manca d’interacció durant aquests temps amb els diferents grups ha deixat un buit important en relació al comportament social, el grau de consciència de relació, objectius compartits, estatus social rols…

Tindrem la capacitat, conjuntament, de recuperar aquest parèntesi en l’intercanvi amb els i les altres, en el donar i rebre, en la interacció i acceptació de grup?

,

I Jornada d’Empresa i Igualtat organitzada per Fundació Gentis

Dissabte 18 de desembre va tenir lloc la I Jornada d’Igualtat i Empresa a l’Església Nova de La Ràpita. Aquesta primera Jornada es va dedicar a la segregació horitzontal i vertical en l’àmbit laboral.

El cartell de la Jornada el van conformar els testimonis de cinc dones que han desenvolupat o desenvolupen la seva professió en sectors altament masculinitzats: Núria Pinyes, bombera; Maribel Cera, pescadora; Montse Sérvulo, administrativa d’empresa agropecuària; Arantxa Codorniu, empresària i directiva del sector hostaler i Carme Pla, exdirectiva de LEAR, empresària del sector turístic i membre de la Junta d’ADEDE (Associació de Dones Empresàries, Directives i Emprenedores de les Terres de l’Ebre).

L’acte va deixar unes conclusions i reflexions força interessants i la idea de la Fundació és donar-li continuïtat amb temàtiques diferents relacionades amb Igualtat i Empresa.

Aquest iniciativa de Fundació Gentis ha comptat amb el suport d’ADEDE, de l’Ajuntament de La Ràpita i del departament d’Igualtat i Feminismes i es va poder gaudir també via streaming a través de https://youtu.be/CFWoowK7hoU