PEnsem maig 2022: La innovació és un esport d’equip, per Carmen Castrejon

Carmen Castrejon és la nova responsable d’Innovació de Plataforma Educativa. Li dediquem el PEnsem d’aquest mes de maig perquè es presenti i ens expliqui amb aquest text tan personal quines seran les seves responsabilitats i els reptes que s’ha fixat.

LA INNOVACIÓ ÉS UN ESPORT D’EQUIP

Des de que era petita sempre m’ha agradat fer invents… al menys, això és el que m’expliquen els pares i mares. Per trencar el gel, us explico dos records que espero quedin en la nostra intimitat… “Sembla que m’agradava molt xerrar i que, quan anàvem al poble a l’estiu, tenia especial interès en parlar amb les cabres, i allà em passava moltes estones explicant-les coses”… “També vaig tenir una idea brillant per resoldre un problema que em frustrava bastant, i es que, jo era la única nena i les més petita de casa, dels cosins i dels amics íntims. I tots sabien fet el cub rubik, menys jo. Així que un dia, farta que em burxessin els nois del meu voltant, me’n vaig guardar a una habitació, amb molta paciència vaig treure totes les enganxines del cub, les vaig endreçar meticulosament i les vaig col·locar on tocava per sortir d’allà amb el cub resolt. Tenia 4 anys”… I és que, tot i que de vegades sembli una altra cosa, abans de la innovació sempre hi ha quelcom a resoldre bé sigui perquè no funciona, bé sigui perquè no fa satisfà les necessitats reals de les persones i el planeta.

Així que sí, em considero Innovadora de vocació i engego aquesta nova etapa al Grup Plataforma Educativa amb molta il·lusió per totes les coses que podem desenvolupar juntes en favor de les persones que participen als nostres projectes i serveis (i per tant per la societat), en favor de les persones que som part del Grup a través dels nostres rols professionals (es a dir, per nosaltres mateixes) i en favor de les estructures i procediments de funcionament (amb el desig de esdevenir unes organitzacions més àgils en el seu funcionament). Tenim un gran repte per davant! I només ho aconseguirem juntes, perquè si d’alguna cosa estic segura, és que la Innovació és un esport d’equip 😉.

Treballarem en tres línies que estan íntimament relacionades i sense les quals, la Innovació pròpiament dita no podria donar-se:

  •  Innovació Estratègica, la qual engloba els disseny de nous projectes vinculats als àmbits d’actuació i missió de les nostres organitzacions. Com sabeu està formalment constituït l’Equip IDI que, a través de diverses accions, vehicularà les idees que puguin arribar des de totes les persones i projectes del Grup.
  • Gestió del Coneixement, per tal d’incorporar els aprenentatges que nodreixen la millora continua de les nostres organitzacions i del Grup en el seu conjunt. Així mateix continuarem treballant per difondre la saviesa col·lectiva en un format més acadèmic i formal.
  • Mesura i Gestió de l’Impacte social, amb la intenció de generar un sistema fàcil i eficaç per mostrar evidències de com la feina que fem transforma, de debò, la vida de les persones i el propi sistema. A través de la Comissió d’Impacte ja estem engegant aquest procés.

Compto amb totes vosaltres i m’agradaria que si teniu idees (genial si són esbojarrades), preguntes obertes, malestars i ganes de resoldre’ls, ganes d’incloure’s a l’equip IDI, a la Comissió d’Impacte o d’altres espais que estem dissenyant, m’escriviu al ccastrejon@pegrup.cat o al 659 97 24 22.

Estaré molt contenta d’innovar amb tu, perquè como diuen al projecte d’Innovació Oberta LAAAB, “La innovación es una red de conversaciones: deseos, visiones y afectos compartidos”. Fins molt aviat!